Tłusty czwartek w SOSW

img_4960

img_4960„Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”.

Takimi to pączkami ufundowanymi przez Wicestarostę Pana Mirosława Kudlińskiego częstowała Pani Dyrektor Ośrodka Dorota Wiśniewska.

Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W tym dniu dozwolone jest objadanie się. Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Około XVI wieku w Polsce pojawił się zwyczaj jedzenia pączków z nadzieniem. Wyglądały one nieco inaczej niż obecnie. W środku miały ukryty mały migdał lub orzeszek. Osoba, która trafiła na taki szczęśliwy pączek, miała cieszyć się dostatkiem i powodzeniem. Niektórzy uważają, że dobry pączek powinien być lekko zapadnięty i posiadać jasną obwódkę dookoła. To świadczy, że wypiekany był na świeżym oleju.

Pączki wszystkim smakowały – były pyszne. DZIĘKUJEMY!

Czesław Kozłowski