Warsztaty kulinarne

Warsztaty kulinarne w ZSZ

02 listopada 2015 r. w Zespole Szkół Zawodowych im. J. Liszewskiego w Braniewie odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane przez Agencję Rynku Rolnego Oddział w Olsztynie.

Temat zajęć dotyczył tradycyjnych potraw z mąki i ziemniaków. W warsztatach wzięło udział 22 uczniów z 4 klas o profilu gastronomicznym.

Zajęcia prowadził kucharz – Pan Artur Wawer z firmy AWANGARDA.

Celem warsztatów było zapoznanie uczniów ze sposobami wykorzystania regionalnych wyrobów i lokalnych surowców. Zajęcia przyczyniły się do pogłębienia tożsamości regionalnej młodzieży oraz integracji środowiska szkolnego.

Pod okiem doświadczonego szefa kuchni uczniowie przygotowali następujące potrawy:

  • Aksamitny krem z czerwonego buraka z wołowymi dybdzalakami
  • Kartacze mazurskie z wołowiną okraszone boczkiem
  • Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami
  • Pieczona szynka z dzika z sosem z jeżyn i lanymi ziołowymi kluskami
  • Pierś z kaczki gotowana w niskiej temperaturze, pierożki z kaszą gryczaną, jabłka z żurawiną
  • Ręcznie robiony makaron z grzybami i wątróbką drobiową

Jeszcze pamiętamy ich wspaniały smak!!!!

Jesteśmy wdzięczni za poświęcony czas, wspaniałe doświadczenie. Jesteśmy bogatsi o nowe umiejętności i dużą porcję wiedzy.

Monika Bejnarowicz – nauczyciel ZSZ

Poniżej relacja fotograficzna z warsztatów.